Gaat u met een caravan op vakantie?

Caravan uit de stalling? Doe een check!

Je caravan heeft een tijdje stilgestaan. Dan is het handig om een aantal zaken na te lopen voordat je op vakantie gaat, zodat je tijdens je reis niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Deze handige checklist helpt je hierbij.

1. Je caravan ophalen Zorg dat je op tijd een afspraak maakt met de stallinghouder om je caravan op te halen. Controleer tijdens je afspraak de caravan op eventuele schade. Neem de extra buitenspiegels en eventueel de afneembare trekhaak mee, zodat je weer veilig de weg op kan.

2. Controleer de gasslang en drukregelaar Controleer elk jaar de oranje gasslang en drukregelaar van de gasinstallatie. Vervang de slang als er scheurtjes zijn of als de datum die op de slang staat is verstreken. Ook een drukregelaar kan aan vervanging toe zijn. Als het membraan in de regelaar uitdroogt, kan dit voor vervelende lekkages zorgen. Het fabricagejaar staat vermeld op de buitenzijde van het product. Zowel de gasslang als de drukregelaar moeten om de tien jaar vervangen worden, of eerder bij slijtage.

3. Controleer de banden Met een caravan worden relatief beperkte kilometers gereden, in tegenstelling tot een auto. Daardoor slijt het profiel van een caravanband amper. In de loop der jaren kunnen ze echter wel uitdrogen. Het advies is daarom om deze elke zes tot tien jaar te vervangen. Een viercijferige code op de band geeft de fabricageweek en het jaar aan. Conroleer het ventiel en kijk of de band geen droogtescheurtjes, beschadigingen of bobbels heeft. Het profiel van de band moet minimaal 2 millimeter zijn. Check de bandenspanning en vergeet daarbij ook het reservewiel niet.

4. Controleer de dakluiken Wat vaak vergeten wordt, zijn de dakluiken. Kijk of alle sluitingen, scharnieren en popnagels nog goed vastzitten. Een open of los zittend dakluik kan tijdens het rijden zomaar losbreken. Dit is niet alleen vervelend voor jou, maar ook levensgevaarlijk voor achteropkomend verkeer.

5. Controleer de trekhaak Zit er wat roest op de trekhaak? Verwijder dit dan zoveel mogelijk met een heel fijn schuurpapier. Neem daarna de kogel af met een goede ontvetter. Ter voorkoming van roest gebruik je een afdekdop.

6. Controleer de breekkabel De breekkabel zorgt ervoor dat de handrem wordt aangetrokken als de koppeling van de trekhaak losschiet. De caravan, zonder auto, komt hierdoor snel tot stilstand. Controleer of deze kabel niet beschadigd is. Het rode omhulsel mag beschadigd zijn, maar de staalkabel niet.

7. Controleer de verlichting Controleer de verlichting, remlichten en knipperlichten. En vergeet ook de verlichting van de kentekenplaat niet. Knipperen de verkeerde lichten? Dan is er sprake van een probleem van de geaarde draad. Maar het kan ook zijn dat een lampje niet goed in de fitting zit. Als je het probleem niet zelf kunt verhelpen, raadpleeg dan een vakman.

8. Ga veilig op weg Zorg er bij het wegrijden voor dat er geen losse spullen in je caravan liggen. Alle kasten, luiken en banken moeten gesloten zijn. Doe de eerste kilometers extra rustig aan. Het is altijd weer even wennen aan de extra meters achter je.

9. Onderhoudsbeurt Laat eens in de twee jaar een onderhoudsbeurt uitvoeren op je caravan. Je weet dan zeker dat het noodzakelijke onderhoud wordt gedaan, en je kunt met een gerust gevoel aan je vakantie beginnen.

 

Zo gaat u goed voorbereid op vakantie!


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 09-07-2021. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie
Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie