Hypotheekrenteaftrek. Voortdurende discussie

Nederlandse topeconomen zijn voor het afschaffen of beperken van de hypotheekrenteaftrek. 
Dat blijkt uit een rondvraag van BNR Nieuwsradio onder vijftien topeconomen uit de financiële en academische wereld. De meeste van hen zijn voor afschaffing of beperking. Een op de drie ondervraagden vindt zelfs, dat de hypotheekrenteaftrek binnen twintig tot dertig jaar helemaal moet worden afgeschaft. Daaronder bevinden zich ook hoogleraar Economie bij de Universiteit Utrecht Piet Keizer en VU-econoom Bas van der Klaauw.

Verstorend
De economen stellen dat de hypotheekrenteaftrek de woningmarkt verstoort, omdat deze leidt tot hogere huizenprijzen. De woningmarkt wordt daardoor volgens hen minder toegankelijk voor starters en mensen met lagere inkomens.

Twee op de drie ondervraagden denken dat de afschaffing leidt tot een prijsdaling van maximaal tien procent. Veertig procent van de economen verwacht overigens niet dat het volgende kabinet de hypotheekrenteaftrek daadwerkelijk afschaft.

Commentaar
Om de woningmarkt weer stabiel te krijgen zou het wenselijk zijn, om de consument eindelijk eens zekerheid te geven. Want de voortdurende onzekerheid over de renteaftrek zorgt voor te veel onrust. 

Een volledige afschaffing op korte termijn lijkt erg onwaarschijnlijk. Immers:

  1. Volledige afschaffing van de renteaftrek zal voor veel eigenhuisbezitters een zodanige lastenverzwaring gaan betekenen, dat voor velen niets anders meer rest dan de woning te verkopen. Maar de vraag is aan wie. Want ook potentiële kopers krijgen in dat geval geen hoge koopsommen meer gefinancierd.
  2. Volledige afschaffing van de renteaftrek, zal dan ook naar alle waarschijnlijkheid een forse daling van de woningprijzen opleveren. 
  3. Door de gedaalde huizenprijzen zullen veel woningbezitters niet meer in staat zijn uit de verkoopprijs hun hypotheek af te lossen.
  4. En juist dat laatste zal onaanvaardbare gevolgen hebben voor de financiële positie van heel veel consumenten.
  5. Gelijktijdig zal ook de bankwereld geconfronteerd worden met een enorme toename van oninbare vorderingen.

En de maatschappelijke gevolgen daarvan zouden wel eens onaanvaardbaar kunnen zijn.

Wat zijn dan wel mogelijke scenario's:

  • Geen aftrek meer toestaan voor hypotheken boven (bijvoorbeeld) eur.500.000. Dat raakt uitsluitend de allerhoogste inkomens.
  • Alleen nog aftrek toestaan in de eerste twee belastingschijven. Ook dat raakt uitsluitend de allerhoogste inkomens.
  • Beperking van het fiscale voordeel tot een vast bedrag aan belastingvoordeel. Ook hier alleen een effect op de allerhoogste inkomens
  • De fiscale aftrek jaarlijks verminderen met 1/30-e gedeelte. Dat geeft iedereen de gelegenheid heel langzaam te wennen. 
  • De fiscale aftrek in 30 jaar tijd volledig afschaffen.
  • Ook combinaties van scenario's zijn uiteraard mogelijk.

Volledige afschaffing op korte termijn lijkt dan ook heel erg onwaarschijnlijk. Maar een of andere (beperkte) ingreep zou wel eens logisch kunnen zijn.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 14-04-2010. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie
Hypotheek oversluiten. Wat levert dat op?
meer informatie
Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie